Wat is een viewfinder?

Een viewfinder, wordt in het Nederlands ook wel zoeker genoemd, is een van de onderdelen op een digitale spiegelreflex camera die het meest over het hoofd wordt gezien.

Dat klopt, de zoeker – het kleine rechthoekje boven op je camera. Terwijl je DSLR van model tot model wordt gereviseerd met nieuwe en verbeterde specificaties, blijft de kleine zoeker hetzelfde. Maar het is je oog voor de wereld en de oorsprong van je creativiteit.

Wat je in de zoeker in beeld brengt is het beeld – en het geheugen – dat je mee naar huis neemt. Het kijken door de zoeker helpt je om de camera beter te stabiliseren. Bovendien heb je bij gebruik van de zoeker de camera tegen je lichaam geduwd met je armen dichtbij (in plaats van uitgestrekt), wat het maken van scherpere beelden mogelijk maakt.

Pentaprisma’s vs Pentamirrors viewfinder

De twee belangrijkste soorten viewfinders zijn pentaprisma’s en pentamirrors.

Een pentaprisma, te vinden op professionele DSLR’s, gebruikt een prisma om het licht van de lens naar de zoeker te sturen. Pentaprisma’s zijn van een hogere kwaliteit dan pentamirrors, die het licht door een serie spiegels sturen. Pentaprisma’s geven een helderder beeld in de zoeker dan pentamirrors.

Pentamirrors zijn over het algemeen te vinden op instap-DSLR’s en zijn gemaakt van kunststof (in plaats van glas) omdat het goedkoper is om in massa te produceren.

Optisch vs elektronische viewfinder

Viewfinders of zoekers kunnen zowel optisch als elektronisch zijn. DSLR’s hebben een optische (door de lens) zoeker, waarmee je door de lens kunt kijken en precies kunt zien wat de lens op de sensor projecteert. (Soms is bij compactcamera’s de zoeker parallel aan de lens van de camera, zodat wat je ziet anders is dan wat de lens op de sensor projecteert). Optische zoekers verbruiken geen stroom.

Elektronische of digitale zoekers zijn meestal het LCD-scherm (liquid crystal display) op de achterkant van de DSLR. Het LCD-scherm kan worden gebruikt om foto’s of videobeelden te bekijken en geeft ook de menu’s, kenmerken en functies van de camera weer.

Sommige digitale compactcamera’s hebben een LCD-scherm dat naar buiten kan worden geklapt en kan worden gedraaid voor verschillende opnamehoeken. Maar als er buiten een felle zon is en je het beeld op het LCD-scherm niet kunt zien, is het de optische zoeker die je te hulp schiet.

Viewfinder gebruiken met een bril

Voor fotografen die een bril dragen, heeft de optische zoeker ook een dioptrie. De dioptrie werkt op dezelfde manier als een bril om je zicht te corrigeren en alles scherp te stellen. De dioptrie kan je helpen om de focus in te stellen en een scherp beeld te krijgen met of zonder je bril.

De dioptrie kan in het oculair zitten of vastgeklikt worden. De meeste dioptrie’s hebben een standaard correctie die varieert van -3 tot +1. Om je dioptrie aan te passen, stel je de camera scherp op een object en kijk je door de zoeker. Pas de dioptrie aan tot wat je ziet scherp is. Een andere manier is om door de zoeker te kijken en ervoor te zorgen dat je digitale metingen scherp zijn.

Viewfinder vergroting

Zoekers hebben ook een bijbehorend vergrotingsnummer. Als op het specificatieblad staat dat de zoeker een 1X vergroting heeft, betekent dit dat als je door de zoeker kijkt met een 50mm lens, je hetzelfde beeld ziet als wanneer je naast je camera zou staan en gewoon je ogen zou gebruiken.

De beeldgrootte is afhankelijk van de brandpuntsafstand van het objectief: groothoekobjectieven zorgen ervoor dat objecten op de voorgrond erg groot lijken, terwijl objecten in het midden van de grond klein en ver weg lijken. Zoom- en teleobjectieven brengen objecten van dichtbij en groot.

Plaats een reactie